Slider

Ajatuksia talotoimittajista

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Tontin varaamisen jälkeen tilattiin vino pino taloesitteitä kotiin. Ehdittiin justiin sopivasti ennen Rakennusmessuja tutkailla lehdet läpi ja herätellä vähän ajatuksia toiveiden suhteen. Miltään talotoimittajilta ei tuntunut oikein löytyvän suoraan meidän toiveidein ja tarpeiden mukaista pohjaa, joten keräsimme parhaista pohjaratkaisuista ideat ja piirsimme oman pohjan. Omien pohjien tekoon todettiin hyväksi netin ilmaisohjelma, Floorplanner. Ohjelmalla saa piirrettyä pohjakuvia ikkunoineen, ovineen ja kalusteineen.

Tuntui luontevammalta lähteä selvittämään kaikin puolin meille sopivinta talotoimittajaa paikan päällä käyden ja keskustellen. Meillä kävi siis melkoinen mäihä kun Rakennusmessut ajoittui näinkin passelisti meidän kohdalle. Se oli tehokas ja helppo tapa lähestyä talotoimittajia ja sopia tapaamisia. Prosessi on kuitenkin vielä todella alkutekijöissä, joten voi olla, että pyydämme myös tarjouksia toimittajilta, jotka eivät olleet messuilla tai joilla ei ole toimistoa täällä Jyväskylässä.

En ollut uskaltautunut lukemaan netin keskustelupalstoja ihan vain siitä syystä, että olen aika altis negatiivisille asioille ja sitä kautta muodostamaan tietynlaisia ennakkokäsityksiä. Ehkä se oli tietyllä tapaa myös itselle armollisempaa, kun ei ollut minkäänlaisia ennakkokäsityksiä mistään talotoimittajasta.


Messutarjonta

Tarkoituksena oli vähän "haistella ilmaa" ja katsoa minkälaisella mentaliteetilla meitä nuoria ensirakentajia kohdellaan. Kierrettiin messuilla Kastelli, Design talo, Lappli-talot, Jukkatalo, Dekotalo ja Ainoa koti. Mukana meillä oli kuvat tontista ja itse suunnitellusta, suuntaa-antavasta pohjakuvasta. Kohtaamiset eri talotoimittajien edustajien kanssa oli hyvinkin, noh, mielenkiintoisia. Lappli-talojen edustaja otti meidät osastolleen vastaan silmät punaisina ja kädet täristen. Liekö edellisillan kutsuvierastilaisuus vähän venähtänyt.. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että ensivaikutelma tässäkin asiassa on todella suuressa roolissa, eikä edustaja edustanut kyseistä firmaa millään lailla positiivisesti. Tämä tilanne oli harmillinen, sillä olimme kuulleet positiivisia kokemuksia Lappli-taloista. Toisen osaston edustaja muistutti enemmän taas viimeisimmässä Putous-kilpailussa esiintynyttä "Ratiomies" Murosen Karia enemmän kuin talomyyjää. Toisen, jyväskyläläisen myyjän vapauduttua saimme kuitenkin erittäin asiallista palvelua ja sovimme tapaamisen. Kastelli erottui positiivisesti edukseen.

Messuilla heti kättelyssä karsiutui muutama talotoimittaja; Design talo ja Ainoa koti. Ensimmäinen siitä syystä, että Design talo toimittaa vain sisustus- ja muuttovalmiita valmiustasoja. Tarkoituksemme on tehdä mahdollisimman paljon itse, joten Design talon valmiusasteet eivät kohtaa toiveidemme kanssa. Ainoa koti siitä syystä, että budjettiamme alettiin arvostelemaan todella negatiiviseen ja epäkohteliaaseen sävyyn sekä kertomaan mitä sillä saamme ja mitä emme. Ruukin kattopelleistä meidän ei edustajan mukaan kannata edes haaveilla. Positiivista kyseenalaistamista tässä on haettu monenkin asian suhteen, mutta kyseinen myyjä meni mielestäni kyllä yli rajan. Kastellin myyjä osasi todella hienosti esittää oikeat kysymykset ja sitä nimenomaista positiivista kyseenalaistamista esittämiemme asioiden suhteen.Kahden talotoimittajan kanssa sovimme tapaamisen jo heti messuja seuranneelle viikolle, kolmannen (ja jo ylhäällä mainitsemani todennäköisesti yön pikkutunneille asti juhlineen edustajan) kanssa jäimme niille puheille, että he ovat meihin yhteydessä. Kolme viikkoa rakennusmessujen jälkeen, emme ole kuulleet kyseisestä firmasta mitään. Huonosta ensivaikutelmasta huolimatta, olisimme halunneet antaa Lappli-taloille mahdollisuuden, mutta tällaisella palvelulla se putoaa kyllä vaihtoehdoista pois.

Messuista on nyt kulunut kolme viikkoa ja olemme tavanneet kolmen talotoimittajan kanssa. Myöhemmin olisikin luvassa vähän tarkempaa läpikäyntiä käynneistä, meitä miellyttäneistä talomalleista ja pohjista sekä toimitusisällöistä.

6 kommenttia:

 1. Hyvä, että kerroit rehellisesti mielipiteesi. Arvostan! Rakennusmessuilla tuntui olevan monellakin parantamisen varaa tuossa osastolla työskentelemisessä. Ja sitä paitsi kaiken yllä leijaileva haju oli ihan hirveä ainakin sunnuntaina. Vanha viina, pesemättömät vaatteet, valkosipuli jne...

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Me taidettiin välttyä pahimmalta löyhkältä, kun tosiaan lauantaina kierrettiin messut. Luulisi vaan, että yritykset nimenomaan panostaisi tällaisiin tapahtumiin, jonne ihmisten on helppo tulla ja tutustua yrityksiin. Tietenkin näissä minunkin kertomissa tapauksissa kyseessä oli yritysten yksi edustaja, mutta kyllä se vaan valitettavasti vähän huonon kuvan jättää koko yrityksestä, kun edustaja ei ole siinä iskussa, missä näinkin isossa tapahtumassa toivoisi olevan.

  VastaaPoista
 3. Jännä jäädä seuraamaan teidän taloprojektia! Tsemppiä :)

  VastaaPoista
 4. Moikka! Löysin blogisi kaverin vinkkaamana ja taidan jäädä seuraamaan teidän rakennusprojektia :)

  Olemme myös avomieheni kanssa alkamassa rakentamaan hirsitaloa Pirkanmaalle. Tontin raivausta ja tientekoa on tällähetkellä, talo alkaa nousemaan syyskuussa.

  Itse huomattiin että meitä ei tuntunut kukaan ottavan vakavasti rakennusmessuilla. Johtuu varmaan nuoresta iästä. Saipahan rauhassa kiertää mutta samalla kyllä eri toimijat (jätevesi tai katto tai keittiö) jäivät ilman potentiaalista asiakasta

  Tsempit teille projektiin, nauttikaa suunnittelusta vaikka harmaita hiuksia se välillä aiheuttaakin

  VastaaPoista
 5. Moi ja kiitos kommentista! Mukava löytää kohtalontovereita :)

  Tässä matkan varrella on tosiaankin tullut huomattua, että monessakin paikkaa joutuu todistelemaan ja tekemään kovasti töitä sen eteen, että otettaisiin vakavasti. Onneksi meillä on matkassa mukana todella hyvä tukiverkosto, johon on voinut tukautua tiukoissa tilanteissa.

  Kiitos tsempeistä ja sitä samaa sinne teille! :)

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan