Slider

DIY: kaakelilattian maalaus

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Au pair-työni loputtua ja kotiinpaluuni jälkeen elokuun lopussa, minulla oli valmiina piiitkä to do-lista kotona toteutettavista asioista. Listan kärjessä oli keittiön kaakelilattian maalaus. Vanha lattia oli sellainen oranssinbeige, joka ei miellyttänyt, ei sitten yhtään omaa silmää. Siispä syyskuun alussa oltiinkin jo pensseli ja tela kädessä maalaamassa! Tässä vähän läpikäyntiä projektin eri vaiheista.


Vaihtoehtovärejä on yhteensä viisi: valkoinen, vaaleanharmaa, harmaa, tummanharmaa ja mustanharmaa.


Pohdintoja käytiin valkoisen ja vaaleanharmaan kesken. Päädyttiin kuitenkin valkoiseen, koska muualla yläkerrassa meillä on harmaan sävyinen vinyylikorkkilattia. Ettei sitten tulisi harmaan yliannostusta. Onhan valkoiseen myös helpompi yhdistellä kaikkea.

Työvälineinä meillä oli:

 • Nitor Maalarinpesu

 • V33 esikäsittelyaine lattiakaakeleille

 • Juuriharja

 • Rätti

 • Valkoinen kaakelimaali lattialle (2l + 0,75l)

 • Maalikaukalo

 • Pensseli ja tela

 • Maalarinteippi keittönkaappien alaosiinTyövaiheet

Ensin poistettiin kaikki lattialistat ja kodinkoneet paikoiltaan. Tämän jälkeen imurointi ja koko lattiapinta-alan (eritoten saumojen!!) läpikäyminen maalarinpesulla ja rätillä kaksi kertaa. Seuraava vaihe oli lattian esikäsittely. Näihin molempiin vaiheisiin kannattaa varata aikaa, sillä hyvin tehty pesu ja esikäsittely on kaiken a ja o. Esikäsittelyaine sekoitettiin ohjeiden mukaan veteen ja levitettiin lattialle.  Aine hangattiin laattoihin ja samoihin juuriharjalla.  Esikäsittelyaineen annettiin vaikuttaa 30 min jokaisen käsittelykerran jälkeen. Vaikutusajan jälkeen ylimääräinen esikäsittelyaine pyyhittiin pois. Esikäsittely tehtiin kaksi kertaa peräkkäin saman illan aikana, jonka jälkeen keittön lattialle laitettiin puhallin kuivaamaan lattian pintaa seuraavaksi 24 tunniksi.

Ennen maalausta vältettiin kulkua keittöön, (jääkaappi sijaitsi olohuoneessa, joten matka sohvalta jääkaapille oli houkuttavan lyhyt! :P) ettei likaa ja rasvaa kulkeutuisi juuri pestylle lattialle. Lattia maalattiin yhteensä kolmeen kertaan. Kahteen esimmäiseen maalauskertaan riitti kahden litran purkki, mutta jälki ei vielä miellyttänyt silmää, joten päädyimme ostamaan vielä 0,75 litraa maalia lisää.  Jos ensimmäisen kerrroksen olisi maalannut runsaammalla määrällä maalia, olisi maalauskerroissa ehkä selvitty kahdella.

Maalaus aloitettiin nurkasta ja etenemistapa oli maalata ensin pienen alueen saumat pensselillä ja sitten sama alue telalla. Maalauskertojen välissä lattian annettiin kuivua 3h, jonka jälkeen pystyi maalaamaan uuden kerroksen. Viimeisen kerroksen jälkeen lattian on hyvä antaa kuivua ainakin 12h. Pinnan mekaanista rasitusta tuli välttää ensimmäisen kahden viikon aikana.
Viime sunnuntaina meille tuli väliaikaissijoitukseen tämä ihana vanha penkki mun vanhempien luota! On se vaan niiiiiin ihana. Se toi myös mukanaan toivottua selkeyttä ruokapöydän ympärille, silmissä vilisevien pinnatuolien jälkeen.


EDIT//

Kokemuksia maalatusta kaakelilattiasta:

+ kaunis ja valoisa

+ ei ota itseensä koiran kynsistä

-  maali lähti lattiasta, kun siihen tippui lusikka

-  liukas

-  lattian siivous rikkakihvelillä, koska pelottaa, että imurin lattiasuulake vie maalit mennessään

Silti olen tyytyväinen tehtyyn työhön, vaikka se pientä varovaisuutta elämisen kanssa vaatiikin.

Saara

4 kommenttia:

 1. Aivan ihanan näköistä! Ja tuo seinähylly onko mistä hankittu?

  VastaaPoista
 2. Suuri kiitos ja kumarrus! Hylly on tehty vanhasta leipälaudasta, jonka löysin kirpputorilta. Hyllynpidikkeet taisin ostaa Prismasta. :)

  VastaaPoista
 3. Okei, pitää sitten varmaan alkaa kiertelemään kirppareita, kerta sieltä löytyy tollasia aarteita! :)

  VastaaPoista
 4. Suosittelen! Löysin omani Seppälän kirpparilla.fi-kirpparilta ja ainakin vielä muutama viikko sitten siellä oli vastaavanlainen lauta myynnissä. ;)

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan