Slider

Kodin pohjaratkaisu

perjantai 6. heinäkuuta 2018

Nyt kun harmaanruskeat seinät ja tällä viikolla vihdoin ja viimein paikoilleen asennettu peltikatto komeilee tontilla, ajattelin jakaa meidän pohjaratkaisun.

Sen jälkeen kun kaikki mahdolliset talokirjat oli koluttu läpi, eikä täysin meidän toiveita vastaavaa pohjaa ollut löytynyt, päädyttiin piirtämään suuntaa antava pohja itse, jonka perusteella lähestyttiin talotoimittajia.

Kesällä 2017 oltiin saatu pohjaratkaisu suhteellisen hyvälle mallille, mutta jokin siinä ei kuitenkaan tuntunut täysin oikealta. Päädyimme käymään paikallisen rakennusinsinöörin luona suunnitelmien kanssa ja siellä pari kertaa käytyämme talo oli kääntynyt peilikuvaksi. Rakennusinsinöörin vankka asiantuntemus ja vuosikymmenten kokemus talojen suunnittelusta osottautui tuotteliaaksi avuksi ja saatiin pohjan suunnittelu nytkäytettyä taas askel eteenpäin.



Tontille tulon ja ilmansuuntien vuoksi sisäänkäynti oli paras sijoittaa päätyyn. Sisäänkäynnin sijainti aiheutti mielettömästi päänvaivaa, kunnes tulimme siihen pisteeseen, että mikäli haluamme säilyttää toivomamme elementit talon pohjaratkaisussa, pitkä käytävä on väistämätön.

Makuuhuoneet halusimme ehdottomasti erilleen, etteivät ne ole vieretysten talon jollakin sivulla. Myös yhtä ja samaa tilaa oleva kettiö, ruokailutila ja olohuone oli toivomusten kärjessä. Kastellin Moderni 126/145 saimme idean meidän makuuhuoneen yhteyteen tulevasta vessasta ja sitä kautta yhdistyvästä pesutilasta ja kodinhoitohuoneesta. Perinteiseen suomalaiseen tyyliin heti eteisessä vastaan tulevat kilometrin mittaiset liukuovikaapistot ei myöskään houkutellut. Halusin selkeän, erillään eteisestä olevan vaatehuoneen. Tällä saadaan heti sisälle astuessa hiukan rauhallisempi vaikutelma ja käytävä pidettyä mahdollisimman yksinkertaisena.

Terassin sisäänveto on yksi mieluisimmista jutuista talossa. Vesikatto jatkuu talon muodon mukaisesti terassin päälle. Katos on päädystä harjalle asti auki ja jossakin elämänvaiheessa tähän asennetaan lasitus, jotta terassista voi nauttia jo aikaisin keväästä pitkälle syksyyn.

Pohjaan tehtiin niin isoja kuin pieniäkin muutoksia aivan loppumetreille asti, joihinkin olen tyytyväinen, joitakin taas vielä muuttaisin jos pystyisin. Muutokset koskee suurimmaksi osaksi ikkunoita ja niiden sijoittelua sekä takkaa, mutta niihin palattakoon myöhemmin.

Älä tule paha talo

maanantai 4. kesäkuuta 2018


Edellisestä kirjoituksesta on kulunut jo pitkä tovi kiireen ja kamerakaluston päivityksen vuoksi. Tontilla on viimeisimmän jälkeen tapahtunut taas paljon, merkittävimpänä seinäelementtien pystytys muutamia viikkoja sitten. Kuinka voikaan yhden päivän aikana tapahtua paljon. Talo sai muotonsa ja kokonaisuus alkoi hahmottua. Suurimmaksi yllätykseksi osottautui korotettu tukikorkeus, jolla toivoimme saatavan katon kaltevuuteen jyrkempää vaikutelmaa. Toiveissamme oli saada kattokaltevuus 1:1,5, mutta asemakaavan takia jyrkin sallittu kaltevuus oli 1:2. 

Osansa asiassa tekee myös se, että talolle tultaessa tontti nousee ja talo on ikäänkuin nyppylän päällä. Päätyyn sijoittuva katos varmasti hiukan rikkoo tuota järkälemäistä hallivaikutelmaa sitten kun sen rakentamisen aika on. 


Talon seinäelementtien noustessa paikoilleen kaikki meni odotettua lutjakkaammin. Aikaisin iltapäivällä sekä seinäelementit, että kattoristikot oli nostettu paikoilleen. Tarkka timpuri kuitenkin huomasi, että jokin palapelissä ei mennyt kohdilleen. Kattoristikot ei istunut meidän makuuhuoneen kulmasta oikealla tavalla, joka vaikutti olennaisesti koko sisäänvedon seiniin. Tästä aiheutuikin kolme päivää korjaustöitä, joiden aikana taloon tulevan sisäänvedon paneelit ja tuulensuojalevyt jouduttiin poistamaan ja seinäelementti oikaisemaan.

Ominaispiirteisiini kuuluu ylenpalttinen stressaaminen asiasta kuin asiasta ja olenkin ollut yllättynyt omasta mielenrauhastani tässä projektissa. Edellämainituiden asioiden tullessa ilmi on mieli pysynyt yllättävän tyynenä, johtuen osaavasta ja tarkasta timpurista. On voinut levollisin mielin luottaa siihen, että virheet on tuotu ilmi ja ne on enemmän kuin asianmukaisesti korjattu.


Vaikka matkan varrelle on sattunut muutama ikävä lisätyö, on tämä projekti tähän asti ollut erittäin onnistunut. Mitään suurempaa ongelmaa tai väärää valintaa ei kohdallemme ole sattunut ja siitä päästäänkin tuohon julkisivun sävyyn. Viime vuoden loppupuolella sävyvaihtoehtoja läpikäydessämme mielessä oli muutama toive. Halusimme talon ulkoverhouksesta tummanharmaan, ei siniseen eikä ruskeaan taittavaa. Naurattaa myöntää, mutta päätös tehtiin viidestä 5x5cm kokoisesta mallipalasesta, enkä voisi olla päätökseen yhtään tyytyväisempi. Sävyksi valikoitui hieman riskillä Tikkurilan Q829 Nuotio Puutalot-värikartasta. Sävy on ruskeaan taittava tummanharmaa ja ah niin kaunis! Oikeastaan poikkeuksetta taloa on luultu mustaksi, mutta mikäli olisimme valinneet mustan sävyn, olisi talo paljon kylmempi. Nyt sävy on kauniin tumma ja ihanan lämmin.

Toivokaamme siis, älä tule paha talo, tule hyvä talo.

Olohuoneen uusi kruunu

maanantai 23. huhtikuuta 2018


Vaikka uusi koti ei ole valmis vielä kuin pelkästään omassa mielessä, mielii ihmisen jo hankkia mielikuvissa kuviteltuja esineitä tulevaan kotiin. Viime viikolla kuitenkin vihdoin ja viimein alkoi tontilla konkreettisesti tapahtua, kun saimme rakennusluvan ja kaivuri iski kauhansa maaperään.

Samaisissa mielikuvissani olen tulevassa kodissa nähnyt kangaspäällysteisen valaisimen makuuhuoneen katossa riippumassa ja tilaisuuden (lue: hyvän allennuksen) tullessa eteeni, en voinut kieltäytyä ostamasta virallisesti ensimmäistä esinettä uuteen kotiin. Valaisin sopii täydellisesti nykyisen kotimme olohuoneeseen, joten pääsimme nauttimaan siitä jo nyt.



Uusien huonekalujen hankintaa on väistämättäkin edessä ja haluaisin hankkia mahdollisimman muunneltavia huonekaluja. Tämän ihanuuden ostoon vaikutti myös se, että tähän voi ommella pienellä vaivalla jokaiseen vuodenaikaan sopivan varjostimen. Tarkoituksena olisi myös muuttaa tästä nykyisestä varjostimesta nuo nauhat aavistuksen huomaamattomampiin.

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan